Palma

Torcik pistacjowy z musem truskawkowym

Poziom trudności Trudny
Czas 3 godziny
Torcik pistacjowy z musem truskawkowym

Biszkopt:  

5 jajek  
130 g mąki pszennej  
100 g cukru  
30 g rozpuszczonej margaryny Palma 
100 g drobno posiekanych pistacji 
1 łyżeczka proszku do pieczenia  
Opcjonalnie: łyżka soku wyciśniętego ze zmiksowanych liści szpinaku do nadania bardziej intensywnego, zielonego koloru  

Krem truskawkowy: 

300 g serka mascarpone  
1 galaretka truskawkowa lub malinowa  
200 ml gorącej wody + 1 łyżeczka żelatyny  
50 g margaryny Palma  
100 g białej czekolady  
80 g cukru pudru 
50 g rozgniecionych widelcem malin  
150 g truskawek pokrojonych w kostkę  

Dodatkowo:  

100 g pistacji  
Truskawki i maliny do dekoracji  

Krok po kroku

Krok 1

Przygotować biszkopt. Białka ubić na sztywno wraz z cukrem, dodać do nich żółtka, wymieszać. Dodać mąkę z proszkiem do pieczenia, pistacje, rozpuszczoną Palmę oraz opcjonalnie, sok ze szpinaku. Wymieszać. Wylać ciasto do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 40 minut w temp. 190°C. Ostudzić, przekroić na dwa blaty.   

Krok 2

Przygotować krem. Galaretkę rozpuścić wraz z żelatyną w wodzie. Czekoladę rozpuścić wraz z Palmą, ostudzić. Truskawki bardzo drobno posiekać, maliny rozgnieść widelcem. Serek mascarpone wymieszać z cukrem pudrem. Dodać ostudzoną, białą czekoladę, wymieszać. Następnie dodać owoce, wymieszać. Na koniec dodać tężejącą galaretkę, wymieszać.  

Krok 3

Gotowym kremem przełożyć blaty i boki ciasta (blaty można nasączyć wodą z cytryną). Pistacje posiekać, posypać nimi boki ciasta. Wierzch udekorować cząstkami truskawek i malinami.   

i gotowe!