Palma

Tort 50 – lat

Poziom trudności Trudny
Tort 50 – lat

Składniki

Biszkopt:
220 g mąki pszennej  
6 jajek 
150 g cukru białego  
30 g rozpuszczonej margaryny Palma  
1 łyżeczka proszku do pieczenia 

Krem: 
350 g śmietany kremówki  
250 g serka mascarpone  
150 g cukru pudru 

Frużelina: 
300 g mrożonych wiśni  
160 g cukru  
2 łyżki mąki ziemniaczanej  

Dekoracja: 
Owoce, typu: borówki, maliny, śliwki  
50 g czekolady + 1 łyżeczka margaryny Palma  

Krok po kroku

Krok 1

Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić, dodać cukier, zmiksować. Następnie dodać żółtka, wymieszać. Dodać przesianą mąkę i proszek do pieczenia oraz margarynę. Wymieszać. Ciasto wylać do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 45 min. W temp. 190°C. Ostudzić, przekroić na 3 blaty.   

Krok 2

Wiśnie wraz z cukrem i mąką wymieszać, zagotować. Ostudzić. Mascarpone wymieszać z cukrem pudrem. Śmietanę ubić, dodać do mascarpone, delikatnie wymieszać.  

Krok 3

Biszkoptowe blaty przełożyć kremem śmietanowym i frużeliną wiśniową. Wierzch posmarować kremem śmietanowym, udekorować owocami i czekoladą rozpuszczoną z Palmą.  

Smacznego!