Palma

Walentynkowe ciasto z serduszkiem  

Poziom trudności Średni
Czas Do godziny
Walentynkowe ciasto z serduszkiem  

Składniki

Biszkopt kakaowy:
4 jajka
100 g cukru
80 g mąki pszennej
10 g margaryny Palma
15 g kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Jogurtowe nadzienie:
2 galaretki malinowe + 800 ml wody
850 g jogurtu naturalnego
200 g cukru
50 g żelatyny rozpuszczone w 70 g wody

Dekoracja:
150 g białej czekolady
10 g margaryny Palma
2-3 łyżki śmietanki 30%
Liofilizowane maliny

Krok po kroku

Krok 1

Białka ubić z cukrem, dodać żółtka, wymieszać. Dodać mąkę, proszek, kakao. Wlać margarynę wymieszać. Wylać ciasto na dużą blaszkę z piekarnika, wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w temp. 180°C przez około 30 minut. Lekko ostudzić, a następnie wyłożyć biszkoptem dno blaszki keksówki, wyłożonej wcześniej folią spożywczą.  

Krok 2

Galaretki rozpuścić w wodzie, ostudzić, wlać do wysokiego naczynia, np. Szklanki. Odstawić do całkowitego stężenia. Za pomocą foremki serduszka wykroić galaretkowe serduszko. Ułożyć je na środku biszkoptu. Jogurt lekko podgrzać, doda cukier, rozpuścić, dodać rozpuszczoną w wodzie żelatynę, wymieszać, odstawić do stężenie. Gdy masa zacznie tężeć wylać ją na biszkopt. Wstawić do lodówki do całkowitego stężenia.

Krok 3

Ciasto wyjąć z formy, położyć na paterze. Czekoladę rozpuścić z margaryną i śmietanką, polać wierzch ciasta, posypać liofilizowanymi malinami.

Smacznego!