Palma

Wielkanocne ciasteczka 

Poziom trudności Łatwy
Czas Do 30 minut
Wielkanocne ciasteczka 

Składniki

Ciasto:
300 g mąki pszennej
200 g margaryny Palma
150 g cukru pudru
1 jajko
3 łyżki jogurtu naturalnego
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Krem cytrynowy:
2 żółtka
1 jajko
2 cytryny
200 g cukru
100 g margaryny Palma
1 łyżka mąki ziemniaczanej
Cukier puder do oprószenia ciasteczek

Krok po kroku

Krok 1

Ze składników na ciasto zagnieść kruche ciasto, owinąć folią, schłodzić w lodówce 30 minut. Rozwałkować, wykrawać ciastka w kształcie jajek (jedno pełne + jedno z wyciętą dziurką). Piec w temp. 180°C przez około 25 minut (na lekko złoty kolor). Ostudzić.

Krok 2

Wycisnąć sok z 2 cytryn. Do garnuszka dodać jajko i żółtka, sok z cytryny i cukier, wymieszać. Zagotować. Dodać margarynę, wymieszać. Na koniec wsypać mąkę, wymieszać, zagotować. Zdjąć z ognia, ostudzić.

Krok 3

Ostudzone ciasteczka przełożyć kremem cytrynowym, wierzch oprószyć cukrem pudrem.

Smacznego!