Palma

Wielkanocny kulebiak

Poziom trudności Średni
Czas Do godziny
Wielkanocny kulebiak

Składniki

Ciasto:  
450 g mąki pszennej  
220 g ciepłego mleka  
70 g margaryny Palma (rozpuszczonej) 
1 łyżka cukru  
1 łyżka suszonych drożdży  
Szczypta soli  

Farsz: 
400 g różyczek brokułu  
300 g pieczarek  
250 g żółtego sera w plastrach  
5 jajek ugotowanych na twardo  
1 cebula  
Sól, pieprz  
2 łyżki oliwy  

Dodatkowo: 
1 żółtko  
2 łyżki mleka  
Sezam   

Krok po kroku

Krok 1

Ze składników na ciasto zagnieść ciasto drożdżowe. Przykryć ściereczka, odstawić do wyrośnięcia na około godzinę

Krok 2

Brokuł ugotować, pokroić drobno. Pieczarki pokroić dość drobno, cebulę posiekać. Na patelni rozgrzać oliwę, dodać cebulę, zeszklić. Dodać pieczarki, smażyć około 10 minut. Do miski dodać brokuł, pieczarki, pokrojone na kawałki jajka. Doprawić solą i pierzem, wymieszać.  

Krok 3

Wyrośnięte ciasto rozwałkować, na całej powierzchni rozłożyć plastry sera. Wyłożyć farsz, rozprowadzić równomiernie, zwinąć w rulon. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć, odstawić na 15 minut do wyrośnięcia. Następnie wierzch posmarować żółtkiem rozkłóconym z mlekiem, posypać sezamem. Piec w temp. 180C przez około 45-50 minut. Kulebiak świetnie smakuje podany z sosem czosnkowym.   

i gotowe!