Palma

Wiśniowa chmurka

Poziom trudności Średni
Czas 3 godziny
Wiśniowa chmurka

Składniki:
Ciasto:
200 g mąki pszennej, 
100 g mąki kokosowej, 
90 g cukru pudru, 
200 g Palmy, 
1 jajko , 
1 łyżeczka proszku do pieczenia, 
spora szczypta soli. 

Warstwa galaretkowa: 
2 czerwone galaretki, 
1 łyżka żelatyny , 
1 litr wody, 
około 500 g wydrylowanych wiśni. 

Krem budyniowy:  
200 g Palmy, 
1 budyń śmietankowy, 
400 ml mleka,  
150 g cukru. 

Beza: 
4 białka,  
300 g drobnego cukru, 
2 łyżki mąki ziemniaczanej, 
2 łyżki soku z buraka lub barwnika spożywczego. 

Krok po kroku

Krok 1

Ze składników na ciasto zagnieść kruche ciasto, schłodzić w lodówce przez min. 30 minut. Wyłożyć nim dno blaszki wyłożonej papierem do pieczenia, nakłuć w kilku miejscach widelcem, piec w temp. 180°C przez około 25 minut (na złoty kolor). Ostudzić.  

 

Krok 2

Białka na bezę ubić wraz z cukrem, aż cały się rozpuści. Dodać mąkę i sok/barwnik. Zmiksować jeszcze kilka chwil. Wyłożyć bezę na papier do pieczenia i blaszkę, w której uprzednio piekł się kruchy spód. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170°C na 10 minut, zmniejszyć temperaturę do 90°C i suszyć bezę, aż wyschnie (przez około 90 minut). Ostudzić.  

 

 

Krok 3

Wodę zagotować, galaretki i żelatynę rozpuścić, ostudzić. Gdy zacznie tężeć wylać ją na ostudzony, kruchy spód, dodać wydrylowane wiśnie. Wstawić do lodówki do całkowitego stężenia. 

 

 

Krok 4

Budyń ugotować na mleku w raz z cukrem, ostudzić. Zmiksować z Palmą. Wyłożyć krem na warstwę galaretkową. Na wierzch wyłożyć bezę.  

I gotowe!