Palma

Wiśniowe clafoutis

Poziom trudności Łatwy
Czas Do godziny
Wiśniowe clafoutis

Składniki:
3 jajka,
150 g cukru,
100 ml mleka,
50 g Palmy,
200 g mąki pszennej,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
3 łyżki wiórków kokosowych,
300 g wiśni (lub wiśni i czereśni).

Dodatkowo:
1 łyżeczka margaryny Palma + 2 łyżki bułki tartej,
kokos w płatkach do dekoracji,
wiśnie i czereśnie do dekoracji.

Krok po kroku

Krok 1

Jajka ubić z cukrem na jasną, puszystą masę.

Krok 2

Wlać mleko, roztopioną margarynę Palma, wymieszać.

Krok 3

Wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz wiórki, wymieszać do połączenia składników. Dodać wiśnie, wymieszać.

 

Krok 4

Foremkę wysmarować Palmą, oprószyć bułką tartą. Wylać ciasto, piec w temp. 170°C około 45 minut.

Smacznego!