Palma

Wytrawna tarta z gruszkami  

Wytrawna tarta z gruszkami  

Ciasto: 

  • 170 g mąki pszennej  
  • 70 g orzechów włoskich drobno zmielonych  
  • 80 g margaryny Palma 
  • 1 jajko  
  • Sporo szczypta soli  

Nadzienie: 

  • 200 g kremówki 36% 
  • 1 jajko  
  • Około 50 g gorgonzoli  
  • Przyprawy: czosnek granulowany, pieprz biały, sól  
  • Około 50 g szynki długodojrzewającej typu szynka parmeńska  
  • Camembert  
  • 3 gruszki  

Kruszonka:  

  • 70 g orzechów włoskich dość grubo zmielonych  
  • 40 g mąki pszennej  
  • 50 g margaryny Palma  

Krok po kroku

Krok 1

Ze składników na ciasto zagnieść kruche ciasto, wyłożyć nim dno i boki foremki na tartę. Nakłuć widelcem w kilu miejscach, wstawić do lodówki na około 20 minut.  

Krok 2

Składniki na kruszonkę wymieszać, rozgnieść palcami, schłodzić w lodówce.

Krok 3

Kremówkę wymieszać z jajkiem, przyprawami i gorgonzolą.  

Krok 4

Na schłodzone ciasto nałożyć plastry szynki, na całości rozłożyć pokrojony na kwałki camembert. Wlać masę z gorgonzolą. Na wierzchu rozłożyć cząstki gruszek pokrojone w cienkie plastry. Posypać orzechową kruszonką. Piec w temp. 180C przez około 30 minut (na złoty kolor).