Palma

Wuzetka

Poziom trudności Średni
Czas Do godziny
Wuzetka

Składniki

Biszkopt:

220 g mąki pszennej
6 jajek
150 g cukru białego
30 g rozpuszczonej margaryny Palma
3 łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Krem:

500 ml śmietany kremówki 36%
200 g cukru pudru
2 łyżki żelatyny ropuszczonej w 50 ml gorącej wody

Polewa:

150 g czekolady gorzkiej
50 ml śmietanki 30%
20 g margaryny Palma
1 łyżka cukru pudru

Dodatkowo:

200 g dżemu wiśniowego
3 łyżki syropu wiśniowego + 500 ml wody

Krok po kroku

Krok 1

Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić, dodać cukier, zmiksować. Następnie dodać żółtka, wymieszać. Dodać przesianą mąkę i proszek do pieczenia oraz margarynę. Wymieszać. Ciasto wylać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec 45 min. W temp. 190°C. Ostudzić, przekroić wzdłuż na dwa blaty.

.  

Krok 2

Żelatynę rozpuścić w wodzie, przestudzić. Kremówkę ubić wraz z cukrem pudrem, dodać żelatynę, delikatnie wymieszać. Sok wiśniowy wymieszać z wodą, nasączyć nim biszkopt. Przełożyć dżemem wiśniowym i kremem śmietanowym (część kremu odłożyć do dekoracji).

Krok 3

Składniki na polewę rozpuścić w garnuszku, ostudzić. Polać wierzch ciasta. Udekorować rozetkami z odłożonego wcześniej kremu śmietanowego.

Smacznego!