Palma

Zupa soczewicowa  

Czas Do godziny
Zupa soczewicowa  

Składniki: 

200 g soczewicy  

1 puszka pomidorów  

2-3 łyżki koncentratu pomidorowego  

1 czerwona papryka 

2 marchewki  

1 cebula 

Około 5 g Palmy  

Przyprawy: czosnek w płatkach, papryka w proszku słodka i ostra, zioła prowansalskie, sól, pieprz  

Jogurt naturalny do podania  

Listki bazylii do dekoracji  

Krok po kroku

Krok 1

Wszystkie warzywa pokroić.  

Krok 2

Palmę rozpuścić na patelni/w garnku, dodać cebulę, zeszklić. Następnie dodać wszystkie warzywa i soczewicę. Podsmażyć około 10 minut cały czas mieszając.  

Krok 3

Wlać 500 ml wody, dodać pomidory w puszce, koncentrat i przyprawy. Całość gotować około 30 minut, aż soczewica i warzywa zmiękną (jeśli soczewica wchłonie zbyt dużo płynu, uzupełnić wodą). Podawać z jogurtem i listkami bazylii.  

I gotowe!