Palma

Babeczki cytrynowe z kremem kokosowym

Poziom trudności Łatwy
Czas Do godziny
Babeczki cytrynowe z kremem kokosowym

Składniki:

Babeczki:
270 g mąki pszennej (najlepiej tortowej)
2 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
Szczypta soli
150 g Palmy
170 g cukru
3 jaja
Otarta skórka z 3 cytryn
Sok z 1 cytryny
180 g jogurtu naturalnego (lub maślanki)
Krem:
120 g Palmy
250 g serka kanapkowego
140 g cukru pudru
3 łyżki śmietanki kokosowej
Wiórki kokosowe do posypania
Czekoladowe jajeczka do dekoracji

Krok po kroku

Krok 1

Nastaw piekarnik na 180 stopni (góra-dół). Mąkę, sól i proszek do pieczenia wymieszaj w misce.

Krok 2

W drugiej misce lub w misie miksera utrzyj Palmę z cukrem na jasną, puszystą masę. Dodawaj jajko, po jednej sztuce, dokładnie ubijając. Następnie dodaj połowę mąki i krótko wymieszaj. Dodaj skórkę z cytryny, jogurt i sok z cytryny, wymieszaj. Wsyp pozostałą mąkę i wymieszaj do połączenia składników.

 

Krok 3

Przełóż do foremek (wypełnione do ok. 3/4 wysokości) i piecz przez 25 minut, do suchego
patyczka.

Krok 4

Gdy babeczki się pieką, przygotuj krem: ubij serek kanapkowy z Palmą. Dodaj cukier puder i śmietankę kokosową i ubij na puszystą
masę.

Krok 5

Po wystudzeniu udekoruj babeczki kremem, posyp wiórkami kokosowymi i ułóż na nich czekoladowe jajka.

Smacznego!