Palma

Crumble z jabłkami

Poziom trudności Łatwy
Czas Do godziny
Crumble z jabłkami

Składniki:

1 kg jabłek 
1 1/2 łyżeczki cynamonu 
1 łyżeczka kardamonu 
15 g cukru z wanilią 
Sok z 1. cytryny 
100 g płatków owsianych 
100 g mąki pszennej lub orkiszowej 
50 g posiekanych orzechów włoskich 
80 g cukru brązowego 
150 g Palmy 

Krok po kroku

Krok 1

Jabłka obierz i pokrój w kostkę. 

Krok 2

Dodaj cynamon, kardamon i cukier z wanilią, skrop sokiem z cytryny i wymieszaj. Następnie przełóż do dużego rondla i gotuj, aż zmiękną. Przełóż do formy do pieczenia. 

Krok 3

Przygotuj kruszonkę: płatki owsiane, mąkę, orzechy, cukier i Palmę przełóż do miski i wymieszaj, najlepiej palcami. 

Krok 4

Posyp kruszonką jabłka i wstaw formę do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni. Piecz przez 40-50 minut, aż kruszonka się zarumieni. 

I gotowe!