Palma

Babka kardamonowo-kawowo-migdałowa

Poziom trudności Średni
Czas Do godziny
Babka kardamonowo-kawowo-migdałowa

Składniki:

Ciasto:

420 g mąki pszennej
200 g margaryny Palma
200 g cukru trzcinowego
200 ml mleka migdałowego (lub krowiego)
2 łyżki masła z migdałów (lub ewentualnie masła orzechowego)
4 jajka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
50 ml mocnego naparu z kawy
1 łyżeczka kardamonu

Wierzch:
150 g białej czekolady
2 łyżki masła migdałowego (lub ewentualnie orzechowego)
70 g migdałów w słupkach
1 łyżka cukru trzcinowego
1 łyżeczka margaryny Palma
Sól (najlepiej morska w płatkach)

Dodatkowo:
1 łyżka Palmy
3 łyżki bułki tartej

Krok po kroku

Krok 1

Foremkę na babkę wysmarować Palmą, oprószyć bułką tartą. Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem, sodą.

Krok 2

W drugim naczyniu wymieszać roztopioną Palmę, mleko, jajka, cukier i masło migdałowe. Wlać płynną mieszankę do suchych składników, wymieszać. Podzielić na dwie części.  Jedną wylać na blaszkę, do drugiej dodać zmielony kardamon i kawę, wymieszać, wylać na jasne ciasto. Wbić w środek łyżkę, zamieszać lekko, tworząc esy floresy. Piec w temp. 180C przez około 50 minut (do suchego patyczka). Wyjąć z foremki, ostudzić.

Krok 3

Na patelni rozpuścić łyżeczkę Palmy, dodać migdały i cukier, podsmażyć, mieszając aż migdały zaczną zmieniać kolor. Dodać sól, wymieszać, zdjąć z patelni, ostudzić.

Krok 4

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, dodać masło, wymieszać. Ostudzoną babkę polać polewą, posypać migdałami.

I gotowe!