Palma

Mazurek hibiskusowy

Poziom trudności Łatwy
Czas 3 godziny
Mazurek hibiskusowy

Składniki:

Ciasto:

300 g mąki pszennej
150 g margaryny Palma
100 g cukru pudru
1 żółtko
1 jajko
Szczypta soli

Warstwa czekoladowa:

150 g gorzkiej czekolady
80 g margaryny Palma
80 g cukru
100 ml śmietanki 30%

Warstwa hibiskusowa:

400 ml jogurtu naturalnego
130 g cukru
2 łyżki żelatyny rozpuszczone w 50 ml gorącej wody
Bardzo mocny napar z kwiatu hibiskusa (około 4 łyżki)
Namoczone kwiaty hibiskusa do dekoracji wierzchu

Krok po kroku

Krok 1

Ze składników na ciasto zagnieść kruche ciasto, schłodzić w lodówce. Rozwałkować, wyłożyć nim dno i boki foremki. Nakłuć w kilku miejscach widelcem, piec w temp. 180C przez około 25 minut, na jasnozłoty kolor.

Krok 2

Wszystkie składniki na warstwę czekoladową rozpuścić w rondelku, ostudzić, schłodzić w lodówce aż masa zacznie gęstnieć. Wylać ja na upieczony i ostudzony spód. Schłodzić.

Krok 3

Jogurt wymieszać z cukrem do rozpuszczenia. Dodać żelatynę i napar z hibiskusa, wymieszać. Gdy masa zacznie tężeć wylać ją na warstwę czekoladową. Schłodzić do całkowitego stężenia. Wierzch udekorować kwiatami hibiskusa.

 

I gotowe!