Palma

Pascha wielkanocna

Poziom trudności Łatwy
Czas 3 godziny
Pascha wielkanocna

Składniki:

800 g sera twarogowego półtłustego zmielonego
200 g gęstego jogurtu naturalnego
220 g cukru pudru
200 g margaryny Palma
70 g posiekanych rodzynek
50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
80 g posiekanych orzechów włoskich
80 g posiekanych orzechów laskowych

Dekoracja:

orzechy włoskie, laskowe, kandyzowana skórka pomarańczowa

Krok po kroku

Krok 1

Zalegające orzechy obrać z łupinek, posiekać.

Krok 2

Palmę zmiksować. Dodać cukier puder, zmiksować aż powstanie puszysta masa. Dodać twaróg i jogurt, wymieszać. Następnie dodać posiekane bakalie, wymieszać.

Krok 3

Durszlak lub sitko wyłożyć gazą, wyłożyć masę serową, zwinąć rogi gazy, docisnąć talerzykiem i obciążyć czymś ciężkim. Odstawić na kilka godzin (np. Na noc) do lodówki.

Krok 4

Paschę wyjąć na talerz, udekorować bakaliami według uznania.

I gotowe!