Palma

Mazurek wielkanocny

Poziom trudności Łatwy
Czas Do godziny
Mazurek wielkanocny

Składniki

350 g mąki pszennej
250 g margaryny Palma
200 g cukru pudru
50 ml jogurtu naturalnego
1 jajko
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Dekoracja:
Puszka kajmaku
Bakalie do dekoracji: posiekane orzechy ziemne, orzechy laskowe, wiórki kokosa, migdały w płatkach, suszona żurawina

Przygotowanie

Ze składników na ciasto zagnieść kruche ciasto, owinąć w folię, schłodzić 30 minut. Połowę ciasta rozwałkować, wyciąć prostokąt. Z drugiej połowy uformować wałeczki, skręcić je wokół własnej osi i uformować brzegi mazurka. Nakłuć widelcem w kilku miejscach, piec w temp. 180°C przez około 30 minut (na złoty kolor). Ostudzić.

Na kruchy spód nałożyć warstwę kajmaku, udekorować bakaliami.