Palma

Babeczki red velvet

Babeczki red velvet

Składniki:

Ciasto:  

230 g mąki pszennej  

110 g cukru 

100 g roztopionej Palmy

100 ml mleka  

2 jajka  

1 łyżeczka proszku do pieczenia 

½ łyżeczki sody oczyszczonej  

2-3 łyżki soku z buraków lub czerwony barwnik spożywczy  

Krem: 

250 g serka mascarpone  

200 ml śmietanki 36% 

100 g cukru pudru  

Opcjonalnie cukrowe serduszka do dekoracji  

Krok po kroku

Krok 1

Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i sodą. W drugiej misce wymieszać pozostałe składniki. Połączyć ze sobą, wymieszać. Nałożyć ciasto do babeczek na muffiny.

Krok 2

Piec w temperaturze 180°C przez około 30 minut. Ostudzić. Kilka “czapaczek” z wierzchu muffin odciąć i pokruszyć.

Krok 3

Mascarpone wymieszać z cukrem pudrem, dodać ubitą śmietankę, wymieszać. Nałożyć krem do szprycy, wycisnąć na muffiny. Wierzch babeczek oprószyć okruszkami z ciasta i posypać cukrowymi serduszkami.  

I gotowe!