Palma

Eklerki z czekoladą ruby

Poziom trudności Łatwy
Czas Do godziny
Eklerki z czekoladą ruby

Składniki:

Ciasto:

200 g mąki pszennej

200 g mleka

100 g Palmy

4 duże jajka

1 łyżeczka cukru

½ łyżeczki proszku do pieczenia

Szczypta soli

Krem:

300 ml mleka

100 ml soku wyciśniętego z malin (bez pestek) 

1 budyń waniliowy

170 g cukru

200 g Palmy

Dekoracja:

150 g czekolady ruby

Cukrowe beziki

Krok po kroku

Krok 1

Mleko, Palmę, cukier i sól dodać do garnuszka, zagotować. Wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, wymieszać. Zdjąć z ognia, ostudzić. Wbić po jednym jajku, zmiksować na gładką masę. Przełożyć do rękawa cukierniczego, wycisnąć podłużne ptysie. Piec w temp. 200°C przez około 20 minut (na złoty kolor). Ostudzić, przekroić na pół.

Krok 2

Mleko zagotować z sokiem z malin i cukrem. Wymieszać budyń, zagotować, ostudzić. Zmiksować z Palmą. Nałożyć krem do rękawa cukierniczego i wycisnąć do środka eklerów.

Krok 3

Wierzch polać roztopioną czekoladą ruby, udekorować bezikami. Schłodzić.

I gotowe!