Palma

Tartaletki z kremem cytrynowym i włoską bezą  

Poziom trudności Średni
Czas 3 godziny
Tartaletki z kremem cytrynowym i włoską bezą  

Składniki: 

Ciasto:  

200 g mąki pszennej  

90 g Palmy  

70 g cukru pudru  

1 jajko  

Szczypta soli  

Krem cytrynowy: 

150 ml mleka  

100 g Palmy  

170 g cukru  

2 jajka  

2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej  

Sok i skórka z 2 cytryn  

Dekoracja: 

2 białka  

220 g cukru  

40 ml wody  

Cytryna do dekoracji  

Krok po kroku

Krok 1

Ze składników na ciasto zagnieść kruche ciasto, owinąć w folię spożywczą, odstawić do lodówki na min. 30 minut. Rozwałkować cienko, wyłożyć nim foremki do tartaletek (dno i boki). Nakłuć w kilku miejscach widelcem. Piec w temp. 180°C przez około 20 minut (na złoty kolor). Ostudzić 

Krok 2

Palmę na krem cytrynowy rozpuścić w rondelku. Dodać wszystkie pozostałe składniki, wymieszać i podgrzewać, mieszając masa zacznie się gotować i zgęstnieje. Zdjąć z palnika, wymieszać, lekko ostudzić i przełożyć do tartaletek. Ostudzić, a następnie schłodzić w lodówce 

Krok 3

Białka na bezę ubić. Cukier i wodę wymieszać i gotować na dużym ogniu, powstanie syrop cukrowy. Stopniowo wlewać gorący do ubijanych białek, miksować. Przełożyć bezę do szprycy, nałożyć na wierzch tartaletek. Udekorować cząstkami cytryny. Bezę można dodatkowo opalić palnikiem kuchennym 

I gotowe!