Palma

Ciasto bajaderka

Poziom trudności Średni
Czas 3 godziny
Ciasto bajaderka

Składniki: 

Spód: 

300 g ciasteczek owsianych  
80 g Palmy 

Masa: 
200 g cukru  
150 g Palmy 
100 g mleka krowiego lub roślinnego  
30 g mleka w proszku  
40 g kakao 
100 g orzechów włoskich  
100 g wymieszanych rodzynek i suszonej żurawiny  
80 g migdałów w płatkach  
4 łyżki masła orzechowego  
100 g pokruszonego, czerstwego ciasta lub np. biszkoptów 
Szczypta soli  

Polewa: 
150 g czekolady mlecznej  
1 łyżeczka Palmy  
Posiekane orzechy do dekoracji wierzchu  

Krok po kroku

Krok 1

Ciasteczka pokruszyć, dodać roztopioną Palmę, wymieszać. Wsypać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, wyrównać łyżką. 

Krok 2

Palmę, cukier, kakao, mleko, mleko w proszku rozpuścić w garnku. Przelać do większej miski, dodać wszystkie pozostałe składniki, wymieszać.

Krok 3

Wyłożyć masę na ciasteczkowy spód. Wyrównać.  

Krok 4

Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej wraz z Palmą, wylać polewę na wierzch masy, wyrównać łyżką, posypać orzechami.

Krok 5

Wstawić do lodówki na kilka godzin, a następnie pokroić. 

I gotowe!