Palma

Domowe tortille z nadzieniem  

Poziom trudności Łatwy
Czas Do 30 minut
Domowe tortille z nadzieniem  

Składniki (na 4 tortille): 

Ciasto: 

Ok 220 g mąki pszennej (najlepiej typ 00) 

100 g ciepłej wody  

1 łyżka roztopionej Palmy  

½ łyżeczki soli  

Nadzienie: 

Rukola  

Listki bazylii  

Szynka parmeńska (4-6 plastrów) 

Włoska mortadella (4-6 plastrów) 

Mozzarella (2-3 kulki) 

Pomidor świeży (2 sztuki)  

Kilka suszonych pomidorów  

Kapary  

Krok po kroku

Krok 1

Ze składników na ciasto zagnieść elastyczne ciasto, wyrobić, owinąć folią i odstawić na 15 minut. Podzielić na cztery części, każdą rozwałkować na cienki placek. Usmażyć na suchej patelni 

Krok 2

Na lekko ostudzony placek nałożyć dodatki, zrolować, pokroić na plastry równej grubości, ułożyć na talerzu 

Krok 3

Smak I: szynka parmeńska, plastry pomidora, mozzarella, pomidory suszone, listki bazylii.  

Smak II: rukola, włoska mortadella, mozzarella, kapary, listki bazylii. 

I gotowe!