Palma

Bułeczki pizzowe 

Poziom trudności Łatwy
Czas 3 godziny
Bułeczki pizzowe 

Składniki: 

Ciasto: 

500 g mąki pszennej  

240 g ciepłej wody  

40 g Palmy 

2 łyżeczki suszonych drożdży  

1 łyżka cukru  

Sos:  

1 puszka pomidorów  

2 ząbki czosnku  

Sól, pieprz 

Opcjonalnie 1 łyżeczka cukru trzcinowego  

Dodatki: 

Mozzarella  

Szynka parmeńska  

Oliwki  

Listki bazylii 

Parmezan  

1 żółtko + 2 łyżki mleka do posmarowania wierzchu bułeczek  

Krok po kroku

Krok 1

Ze składników na ciasto zagnieść ciasto drożdżowe. Odstawić do wyrośnięcia. 

Krok 2

Rozpuścić 1 łyżeczkę Palmy, dodać czosnek, zeszklić. Dodać pomidory, sól i pieprz, gotować, sos się zredukuje/ zgęstnieje. Ostudzić.

Krok 3

Z wyrośniętego ciasta uformować bułeczki, nadziać je sosem pomidorowym i dodatkami, skleić, ułożyć na blaszce z papierem do pieczenia. Wierzch posmarować żółtkiem, piec w temp. 180°C przez około 25 minut (na złoty kolor). Na około 3-5 minut przed końcem pieczenia wysunąć bułki z piekarnika, posypać wierzch tartym parmezanem. Zapiec

I gotowe!