Palma

Świąteczne ciasteczka  

Poziom trudności Łatwy
Czas Do godziny
Świąteczne ciasteczka  

Składniki:

Ciasto:  

400 g mąki pszennej   

200 g Palmy   

140 g cukru pudru   

2 jajka   

2-3 łyżki gęstego jogurtu naturalnego   

1 łyżeczka proszku do pieczenia   

Szczypta soli   

Dodatkowo:    

Około 300 g dżemu w kolorze pomarańczowym i czerwonym   

1 łyżka żelatyny rozpuszczonej w 50 ml gorącej wody 

Cukier puder do oprószenia wierzchu

Krok po kroku

Krok 1

Z składników na ciasto zagnieść kruche ciasto, schłodzić je w lodówce przez 30 minut.

Krok 2

Ciasto rozwałkować, wykrawać z niego okrągłe ciasteczka, na połowie z nich wyciąć serduszka i gwiazdki. Piec na lekko złoty kolor w temperaturze 180°C przez około 10 minut. Ostudzić.

Krok 3

Rozpuszczoną żelatynę wymieszać z dżemami. Posmarować okrągłe ciasteczka i złożyć, kładąc na wierzch te z wykrojonymi kształtami. Wierzch oprószyć cukrem pudrem.

I gotowe!